Propolis - zázračná medicína?

30.01.2011 19:22

Jelikož se mě hodně lidí v poslední době ptá na využití a účinky propolisu, rozhodl jsem se na tyto stránky dát dokument, který na mnoho těchto dotazů odpovídá.

Předem ještě můj vlastní komentář. Propolis získávají včely hlavně na jaře sbíráním z právě rašících pupenů různých stromů. Stromy tyto pupeny v chladném a deštivém počasí chrání tímto "filmem", který zajistí, že pupeny nepodléhají plísním a hnilobám, do té doby, než se rozvinou. Včely toto sbírají a přidávají do této látky vlastní vosk.

Jelikož není zaručeno, z kterého stromu tato látka je, je velmi těžké tyto látky použít v komerčním lékařství, protože je složení propolisu pokaždé trochu jiné a tím pádem alergie se nedá předvídat. To znamená, že člověk, který na daný propolis není alergický, může tento úspěšně užívat k širokému spektru onemocnění a neduhů. Test jak zjistit alergii je jednoduchý (viz příloha).

V tinktuře, kterou získáme louhováním propolisu v lihu co největšího obsahu alkoholu (min.60%) se za delší dobu i rozpustí včelí vosk, který udělá usazeninu. Tu ale není třeba filtrovat, neboť včelí vosk je také velice zdravá věc a proto může v tinktuře bez problému zůstat a můžeme ho užívat s propolisem dohromady.

Více v přiloženém souboru: Propolis.doc (93 kB)

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.