Světlý nebo tmavý med?

06.07.2010 18:34

Toto je časté téma na které se lidé ptají. Jak to tedy s medem je?

Předně: mluvit budeme pouze o přírodním medu od včel, ničím nedochucovaném a nenastavovaném kukuřičnými škroby či mnoha dalšími levnými přísadami.

"Světlý" med je med květový. Včelky ho získávají sběrem a zahušťováním nektaru květů.

"Tmavý lesní" med medovicový je získávaný ze stromů, na kterých mšice sají mízu a jejich sladké výměšky sbírají včely a mravenci.

Výhoda světlých květových medů: mají spoustu vitamínů a pylů a proto jsou velmi zdravé. Jsou však světlejší a daleko rychle krystalizují (lidově nesprávně cukernatí neboli tuhnou), což někdo oceňuje, že mu netečou ze lžičky či chleba

Nevýhody světlých květových medů: nejsou tolik "voňavé" a jejich barva není tak zlatavá. Někomu krystalizace vadí.

Výhoda tmavých medovicových medů: jsou barevně krásnější, více voní a někdo říká, že jsou sladší. Později krystalizují.

Nevýhoda tmavých medovicových medů: neobsahují tolik pylu a vitamínů.

Další faktor ovlivňující rozhodování:

Včelař by měl pravidelně obměňovat včelí dílo (plásty). Tzn. že každým rokem by měl 1/3 plástů vyřezat a nechat včelky postavit plásty nové (panenské - z nového vosku). V plástu se usazují košilky od vylíhlých včeliček a ty neustále zmenšují prostor buňky (další včelky jsou již menší) a zneprůhledňují jinak krásný žlutý plást. Ze starých plástů již i první květový med vymedujeme "tmavší" a proto je světlý med i známkou čisté práce včelaře a tudíž naší jistotou, že máme zdravý produkt. Jsou případy starých plástů, kdy jeden z nejsvětlejších medů - řepkový - hned po vytočení vypadal jako medovicový. Tak by výsledek snažení neměl vypadat.

Krystalizace: né každý med krystalizuje stejně rychle a jde do stejné tuhosti. Jedním z nejrychleji krystalizujících medů je řepkový, dokáže "ztvrdnout" velmi pevně a již za týden. Většina květových medů krystalizuje rychleji než medovicové medy, nicméně i zde se to nedá říci globálně, např. akátový (jeden z nejlepších medů) krystalizuje např. za 3/4 roku. Ale jedno se dá říci jistě - jen kvalitní med krystalizuje (pajcovaný ne) a každý čistý med jednou zkrystalizuje. Stačí ho pak rozehřát při teplotě do 50stC.

 

Zpět

Vyhledávání

© 2010 Všechna práva vyhrazena.